• Morate uneti minimum 3 karaktera

    • Moj Nalog
    Prijavi se
    Da li su električni trotineti spas za saobraćaj - Zamena gume na električnim trotinetima Xiaomi m365

    Da li su električni trotineti spas za saobraćaj

    Autor: http://www.vividwriting.com/
    23.06.2020.

    Ekspanzija električnih trotineta na ulicama gradova širom sveta, ima potencijal da reši neke od gorućih problema urbanih sredina. Zato postavljamo sledeće pitanje. Da li su električni trotineti spas za saobraćaj?

    Širom planete nema većeg grada koji se lako nosi sa gužvama u saobraćaju. Veliki zastoji i otežani transport kroz grad, svakom stanovniku izaziva glavobolju. Električni trotineti su iz dva razloga uspeli da dožive neverovatnu popularnost, koja nije zaobišla ni našu zemlju. Najviše iz dva razloga, a to su ekonomičnost i lakoća transporta. 

    Ovaj vid prevoznog sredstva ne zagađuje životnu sredinu i štedi novac. Idealna kombinacija. Njihova popularnost je zatekla nespremno svaku vlast. Koja sada pokušava na sve način i ubrzano regulište propise. Najviše se to odnosi na bezbednost tokom vožnje električnog trotineta. Za sada oni mogu da se kreću ulicom i trotoarima. Zbog vožnje na trotoarima, mnogi stanovnici su izrazili svoje negodovanje.

    Razni predlozi se nalaze na stolu, ali još uvek nije tačno definisano sve. Izgradanja posebnih staza na ulici ili trotoaru, nešto slično biciklističkim su samo neki od predloga. Ali da se vratimo priči, kakav uticaj imaju.

    Za gradove recimo, trenutno nema bržeg i boljeg načina da se smanji zagađenje vazduha. Možete pronaći dosta istraživanja na tu temu, zbog čega treba podstaći ovaj način prevoza među ljudima.

    EFIKASNOST

    Kada se pogleda tržište Amerike, dolazi se do podatka da je jedan automobil težak prosečno oko 1800kg. Tačnije 23 puta više nego prosečna težina jednog stanovnika te zemlje. Ovi podaci jasno ukazuju da je energija koju troši automobila uglavnom za sam auto. Ovim podaci datiraju još iz 2016. godine. S druge strane, električni trotinet je težak oko 12kg.

    Ako pogledamo potrošnju kilovata, dolazi se do sledećeg zaključka. Za isto količinu, jedan automobil će napraviti 3 kruga oko fudbalskog terena. Električni automobil će napraviti 17 krugova, dok će električni trotinet obrnut krug čak 333 puta!

    GORIVO

    Ranije su električna vozila imala problem sa jefitinim principom tehnologije, koja se zasnivala na fosilnim gorivima. Električni trotineti su jefitiniji vid vožnje, evo i zašto. Jedan od razloga, zato što cena da se kompletan električni skuter napuni je malo više od 1% punjenja kompletnog automobila. Kako vreme odmiče, ovaj vid uštede se sve više oseća. Isto zbog čega su električni trotineti prijatelji prirode, tako su ekonomoski atraktivni.

    CENE

    Trotineti nisu samo efikasni, već su ogromna ušteda novca. Recimo da kupujete Tesla Model 3, čija je cena otprilike $53,000. Taj novac vam može obezbediti preko 100 visoko kvalitetnih trotineta. Bez obzira što ima trenutaka kada električni trotinet i nije najbolji mogući izbor za vožnju (kiša, sneg, dugačke distance, prevoz dece itd), gruba procena kaže da je u Americi čak 60% puta koji prelaze ljudi manje od 8 kilometara i to sami.

    TEŽINA

    Već smo rekli da je prosečna težina automobila u Americi 1800kg, zamislite samo količinu štetne energije koja se svakodnevno izbacuje. Za električne trotinete nema još uvek preciznog podataka, ali jasno je o čemu se radi.
    Kako se sve zajednice sveta muče da reše ovaj problem, redukuju i smanje količinu štetnih gasova, možda je pravi trenutak da razmisle o ovom načinu prevoza, kao dobrom savezniku. Jeftini su za izradu, čuvaj okolinu i ne zauzimaju već prebukirana parking mesta širom grada.

    Sigurno da električni trotineti neće rešiti problem, ali svakako mogu dosta da utiču i doprinesu poboljšanju saobraćaja, koji nas sve izluđuje svakodnevno.

    Izvor: Google
    Loading...